PROGRAM
Foredrag: Den akutte kjøkkenhagen
• Datsja - Anders og Barbro Nordrum
Datsja kommer til Villa Fredbo med sitt foredrag om Den akutte kjøkkenhagen
Hvilke rolle kan kjøkkenhagen ha og hvordan kan vi gjøre det når hagesenteret er stengt og det eneste vi har er frø i fryseboksen, noen håndredskaper og en plen?
Vi lever våre liv trygt i en matvare-overflod holdt oppe av olje, elektrisitet, rent vann, matvarer som kan transporteres jorda rundt, datateknologi, godt smittevern og fravær av krig. Men hva om noe av dette faller bort?
Før siste verdenskrig, var Norge ca 80% selvberget med ca 20% import. Da krigen kom falt mye av importen bort, samtidig som vi fikk invasjonsstyrker som også skulle ha mat. Ved å bruke resursene godt og å dyrke opp alle plenene, klarte vi oss allikevel godt - fordi folk kunne dyrking og lanbrukets motor var hesten. I dag er selvbergingsgraden i følge det norske forsvaret, et sted mellom 30 og 40%, de fleste vet i dag ikke hvordan de skal gjøre en plen om til en fruktbar kjøkkenhage, de må kjøpe jord og frø i hagesenteret og jordbruket er drevet av traktor og elektrisitet.
Hva vil det bety om vi får en akutt situasjon?
Datsja er en populær norsk hageblogg, en lærekraftig plattform for kunnskapsdeling om kjøkkenhagen med fokus på hvordan mest mulig mat kan dyrkes med enkle midler på små arealer - og hvordan frø kan langtidslagres til tider der det kanskje blir viktig. De tar denne våren turen til Nesodden og Villa Fredbo for å dele av sin mangfoldige kunnskap.
Vi gleder oss!
Begrepet "datsja" er hentet fra Russland. En datsja var kolonihagen de fleste østeuropeere fikk tilgang til under Sovjettiden. Kjøkkenhagen med den lille hytta og badstuen, var ferieparadiset og det viktigste spiskammeret for familier i matknappe tider. Her lærte man av hverandre hvordan man kunne få mest mulig ut av hver kvadratmeter jord, og hvordan man best kunne lagre, tilberede og konservere markens og naturens grøde. En hardt tilkjempet, men rik og bærekraftig arv.
Norske Datsja ønsker å være en bro mellom egne og andres parsell- og kjøkkenhage-erfaringer, nye landsmenns impulser fra andre himmelstrøk og Øst-Europas fortsatt rike og levende datsjakultur. Til glede nå, - og til nytte for andre tider.
Datsja er et norsk foretak drevet av Barbro og Anders Nordrum. Anders er utdannet gartner og pedagog. Foretakets formål er å formidle kunnskap, beredskapsfrø og andre produkter knyttet til det å dyrke grønnsaker nå - eller i en annen tid.
Anders har gjennom sine 22 år ved Gjennestad gartnerskole og 8 år som gartner og formidler av kunnskap om grønnsaksdyrking til fengselsinnsatte, opparbeidet en bred kunnskap om dyrking av matvekster.
Gjennom oppveksten ble både Barbro og Anders introdusert for dyrking i sine foreldres grønnsakshager og potetåkre. De siste 30 årene har de to dyrket, prøvd ut og erfart gjennom kjøkkenhagen sin - først i Vestfold og nå de siste årene i Valdres.
Les mer om Datsja på deres blogg.
Kjøp billetter her:
Inngang kr 350 (selvkost til foredragsholder). Villa Fredbo serverer gratis kaffe / te og kaker.
Forhåndsbooking av billett grunnet begrensede plasser.
Forhåndsbooking til Villa Fredbos kontonummer 2050.09.87414 / Vipps til tlf 92453133
Merk betalingen med navn på deltakerene samt "Datsja".
(NB: Innbetalte beløp refunderes kun dersom foredraget skulle bli avlyst)
PS: Alle som har forhåndsbetalt til konto eller med Vipps er registrert og står på gjestelisten. Din plass er sikret selv om du ikke har mottatt betalingsbekreftelse.
Veibeskrivelse:
Vi har svært begrensede parkeringsmuligheter og oppfordrer alle til å reise kollektivt. En riktig så trivelig tur!
Båt / buss:
Det går båt hver time fra Aker Brygge og korresponderende buss videre fra Nesoddtangen.
Buss nr 575 mot Fagerstrand med avstigning på Søndre Spro.
Følg veien videre i ca 70 m. Gå 1. vei til venstre: Bråtedamveien. Følg veien forbi et hvitt hus og en rød låve, til du kommer til Fredbo, en stor hvit sveitservilla. Ca 5 min. gange.
Hjertelig velkommen til Villa Fredbo!!